Utrechts Documentatiesysteem
2010.0001a
Werkgroep Documentatie
(jaarverslag 2010)



Het einde van het jaar 2010 was turbulent voor iedereen die actief is in de monumentenzorg. Er moet bezuinigd worden, en de gemeente Utrecht dacht daarbij o.a. aan het stoppen van de bijdrage aan het samenwerkingsproject Documentatie.org per 1 januari 2011. Dit zou natuurlijk een zware slag voor het UDS geweest zijn. Gelukkig konden we aantonen dat de gemeente niets zou opschieten met deze bezuiniging. Om bouwplannen voor monumenten te kunnen beoordelen moeten de monumentenambtenaren beschikken over veel kennis en informatie. Wat is er al bekend over een pand? Vooral 19e eeuwse bouwtekeningen zijn belangrijk, bouwtekeningen die de medewerkers van het UDS al 30 jaar uit het archief halen en met allerlei andere relevante informatie op het juiste adres verwerken in Documentatie.org. Zodat ook de monumentenambtenaar dit, zonder zelf naar het archief te hoeven fietsen, in één oogopslag op zijn eigen scherm kan oproepen. Dat bespaart een hoop heen-en-weer fietsen onder werktijd. Uiteindelijk is wel bezuinigd op het UDS, maar vooral door het schrappen van het salaris van de coördinator, die in 2011 met pensioen zal gaan. Voor het UDS maakt dat geen verschil, hij blijft zijn werkzaamheden verrichten. Door alle besprekingen over de bezuinigingen is de band tussen UDS en de monumentensector wel versterkt en heeft het UDS van de gemeente ondersteuning gekregen bij het oplossen van dringende automatiseringsproblemen.
In de discussie over de ‘kerntaken’ van de gemeente wordt de vraag gesteld of de voorlichting over monumentenzorg niet ook een overheidstaak is. In een democratie moet de monumentenzorg gedragen worden door de burger, en die wordt enthousiaster naarmate hij beter geïnformeerd wordt. En de burger informeren is nou net de kerntaak van Documentatie.org.



                                                               (Bron: Jaarverslag UMF/2010)

Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet het informeren van de burger als een kerntaak. Om zoveel mogelijk informatie uit allerlei bronnen te ontsluiten wordt daar gewerkt aan een soort ‘superwebsite’ in het kader van het project ‘Kennisinfrastructuur Modernisering Monumentenzorg’ (KIMOMO). Databases en websites over het brede thema cultuurhistorie worden daarin aan elkaar gekoppeld. Documentatie.org is een belangrijke website waarnaar door de Rijksdienst met belangstelling gekeken wordt. De schrik was dan ook groot toen men hoorde dat het voortbestaan van Documentatie.org werd bedreigd. Ook met de Rijksdienst zijn dus gesprekken over verdere samenwerking binnen KIMOMO opgestart. Met deze steun in de rug ziet de toekomst er inmiddels heel wat beter uit dan aan het eind van 2010.
Zoals gebruikelijk is ook in het verslagjaar weer veel nieuws toegevoegd. Via een nieuwe zoekplaat en veel plaatjes & praatjes kunnen onderdelen van een molen bestudeerd worden. De unieke ontsluiting van allerlei verschijningsvormen van cijfers, via zoekplaten en een database, groeit door nieuwe toevoegingen en verfijningen. Zo hebben vooral de cijfer 4 en 5 rond 1500 merkwaardige schrijfwijzen gekend. Af en toe wordt na jaren een puzzel opgelost, zo hebben we eindelijk het jaartal ‘1445’ op de deur van de Notre-Dame in Dinant herkend. Een opvallende schrijfwijze van de 1, die we al kenden van buitenlandse voorbeelden, blijkt ineens ook in 1570 in de Joriskerk van Amersfoort voor te komen. En dan hebben we het nog niet eens over afwijkende Romeinse cijfers gehad, een verhaal apart. Het verzamelen van ‘missing links’ en het oplossen van raadsels heeft de medewerkers van het UDS ook in 2010 veel voldoening gegeven.

In 2010 werken mee: Connie van Es, Evert van Ewijk, Bert Groen, Jos de Grood, Marian de Haas, Dick Moesbergen, Jean Penders (coördinator), Guus Peters, Ton van Rooijen, Ad Rijneveld en Ria van Rijswijk.

Jean Penders